‘Morgen Beter’ van Cleymans & Van Geel: Echte vrienden door dik en dun; hartverwarmend en bovenal (h)eerlijk – ****

Google. (2024). Morgen beter [Foto]. Cleymans & Van Geel. Geraadpleegd op 30 maart 2024, van https://www.cleymansenvangeel.be/

Haal die zakdoeken maar al boven want met het gloednieuwe album van Cleymans & Van Geel houdt echt niemand het droog! “Tijd voor een eerbetoon aan onze vriendschap, iets dat altijd overeind is gebleven, ook in mindere tijden”. Met ‘Morgen beter’ brengen de zogenaamde broers een boodschap van hoop. Een ontroerende plaat waar iedereen zich in kan herkennen.  

Morgen beter. Een hoopvolle leuze en eveneens de titel van het nieuwe album van Cleymans & Van Geel. Met ‘Morgen Beter’ is het olijke duo Jelle Cleymans (38) en Jonas Van Geel (39) inmiddels aan hun derde repertoire beland en dat slechts in vier jaar tijd. Een rollercoaster die alleen maar omhoog lijkt te gaan.

Pas in 2020 kwam Cleymans & Van Geel voor het eerst op de proppen met eigen nummers. Met een debuutalbum vernoemd naar hun achternamen en nadien ‘We kunnen ons redden’ stonden ze bekend om hun intieme en tedere ballades. En dat liefdesverhaal brachten ze vol passie en emotionaliteit voort.

Ook deze keer wordt er over de liefde gezongen, al staat hun vriendschap meer in de kijker. Ze geven inkijk in hun hoogtes en laagtes, de avonturen die ze hebben beleefd en de watertjes die ze samen hebben doorzwommen. Want ook in vriendschappen ga je wel eens door een moeilijk moment zolang er maar een kantelpunt komt waarbij je de plooien gladstrijkt.

Dat de zangers elkaar al kennen sinds hun jeugd komt niet als een verrassing. Jarenlang samen op de planken staan en optreden als coverband heeft ertoe geleid dat ze sterk op elkaar zijn ingespeeld. Het aanvullen van elkaars zang en de vele mopjes over hun verleden zijn hier perfecte voorbeelden van.

Toch is ‘Morgen beter’ in één opzicht wel verschillend van hun vorige werken. Er is sprake van een klein genreverschuiving van pop naar poprock. En zo zeggen ze het zelf: het klinkt deze keer misschien een tikkeltje ruwer dan wat je van ons gewend bent. Hun nieuwe invloed is te danken aan componist en producer David Poltrock die velen zullen kennen van Hooverphonic en Portland. De elektrische gitaren en de drum zorgen voor een nieuwe wind in de rug die alleen maar aan te moedigen is.

Naast de vrolijke meezingers zoals Olivia en Heimwee, die ook op enkele bijpassende dansjes mochten rekenen, werd het publiek verwend door enkele trage nummers als Op Ons Tweeën en Tijd Voor Ons Alleen. De ideale afwisseling tussen een lach en een traan. Tot slot brachten ze na het krijgen van een staande ovatie nog covers van collega’s Tourist LeMC en Willy Sommers die op hun beurt op heel wat enthousiasme mochten rekenen.

Het enige nummer dat het publiek niet weet te overtuigen is Sfinx. Wat zou kunnen leiden tot fonkelende smartphonelichtjes en zwaaiende handen, zorgt jammer genoeg tot het in slaap wiegen van alle luisteraars. Je fans overtuigen van een zes minuten durend lied is dan ook niet simpel. Cleymans & Van Geel mogen dan erg getalenteerd zijn, ze zijn Queen met Bohemian Rhapsody niet. Bovendien zorgt een lange instrumentale outro er enkel voor dat beide zangers zich richten tot de band en daarbij de rug naar het publiek keren, wat zorgt voor een zekere afstandelijkheid.

Gelukkig wordt die afstand meteen weer overbrugd wanneer de ganse band vooraan het podium komt spelen. Met een flirterige opmerking, een knipoog en een vlotte babbel weten Jonas en Jelle het publiek weer te charmeren en volledig in te palmen. Twee sympathieke zangers met een liefde voor muziek en voor hun fans. Een must voor oog en oor! 

Cleymans, J., & Van Geel, J. (28 maart 2024). Morgen beter [Muziekvoorstelling]. Cultureel Centrum Aartselaar.

De Poorter, E. (2024, maart 1). Recensie. ‘Morgen beter’ van Cleymans & Van Geel: poprock met twee valkuiltjes ***. Het Nieuwsblad. Geraadpleegd op 28 maart 2024, van https://ap.lc/OVvAW

Het Bolwerk (2024). Cleymans & Van Geel: Morgen beter. Het Bolwerk Cultuurcentrum Vilvoorde. Geraadpleegd op 28 maart 2024, van https://ap.lc/OPSPy

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *