Een cultuurdialoog adhv 3 reacties op andere cultuurportfolio’s

Google. (z.d.). Kom cultuur proeven in Zuid en Lindenholt [Affiche]. Bindkracht 10. Geraadpleegd op 15 april 2024, van https://ap.lc/GVJhC

1)Het lied van Ariane, Petra Doomhttps://ap.lc/NciDW

Dag Sarah

Je leesavontuur starten met het doorploeteren van een woordenlijst lijkt me inderdaad een echte afknapper. Nog voordat je je kan onderdompelen in het verhaal word je geacht een spoedcursus mythologie te volgen, wat maakt dat het ontspannende doel van het sciencefictionverhaal meteen ver te zoeken is. Evenzeer wil je als lezer niet voortdurend het lezen hoeven te onderbreken om terug te bladeren naar de woordenlijst. De opkomende emotie wordt daardoor meteen teniet gedaan en je bereikt niet het punt dat je even de tijd lijkt te vergeten.

In plaats van vast te houden aan de terminologieën had de schrijfster misschien beter gekozen voor het personaliseren van bepaalde wezens. Door het geven van een naam aan een wezen en het schetsen van diens karakter had de lezer zich een concreet beeld kunnen voorstellen en was de woordenlijst overbodig geweest. Op die manier had je niet tot de jammere conclusie moeten komen dat het verhaal best ongeloofwaardig en vergezocht was.

Ik hoop dat je eerstvolgende ervaring met een boek over de mythologie je alvast beter bevalt! Het is per slot van rekening een erg interessant thema dat je fantasie prikkelt.

Vriendelijke groet

Maxime

2) Actieplan om technische beroepen meer in de kijker te zettenhttps://ap.lc/FNTOc

Dag Talle

Je enthousiasme om het nieuwe actieplan volg ik volledig. Het gebeurt nog te vaak dat leerlingen hun schooljaar starten in een studierichting dat al snel niets voor hen blijkt te zijn. Dit zorgt niet alleen voor een grotere kans op zittenblijven, maar ook voor heel wat faalervaringen. Het voorgestelde actieplan van Ben Weyts en Jo Browns zal dit in vele gevallen kunnen tegengaan omdat leerlingen betere begeleiding krijgen bij het maken van hun studiekeuze en dus sneller een studierichting op hun maat vinden.

Evenzeer helpt het actieplan de arbeidsfinaliteit te promoten en het heersende minderwaardigheidscomplex ervan te onderdrukken. Het is ten slotte zo dat vele mensen geloven dat de vroegere aso-richtingen superieur zijn aan de technische richtingen. Het maakt dat vele leerlingen starten in de doorstroomfinaliteit, en als blijkt dat dit niet voor hen bestemd is, ze moeten ‘afzakken’ naar een ‘lager’ niveau. Complete onzin uiteraard maar toch een denkfout dat nog niet de wereld uit is. Door de technische richtingen extra in de bloemetjes te zetten, zullen meer leerlingen geneigd zijn om hiervoor te kiezen, wat de knelpuntberoepen uit de wereld kan helpen.

Met vriendelijke groet

Maxime

3. Genderkloof bij hogere diploma’s groeit, “want jongens vinden hard werken voor school niet cool.” – https://ap.lc/yoQAP

Dag Roel

Het verbaast me wel dat je zegt dat het stoere mannenimago blijft heersen onder de jeugd. Het leek me meer iets te zijn van vroeger. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de film The Breakfast Club uit 1985 waar de jongen die wekelijks nablijft en het schoolreglement aan zijn laars lapt het stoere imago kent en de jongen die zich goed inzet voor school wordt afgeschilderd als de seut. Terwijl er vandaag de dag toch best veel films uitgebracht worden met een hele andere boodschap. Een voorbeeld hiervan is de romcom He’s all that uit 2022 waarbij de populaire promqueen tot over haar oren verliefd is op de grootste strever uit haar klas. Blijkt de zogenaamde mentaliteitsverschuiving dan toch niet helemaal te kloppen?

Hoe dan ook is het een jammere zaak dat heel wat jongens minder hun best zouden doen of zelfs zouden liegen over hun hoeveelheid inzet om er meer bij te horen. Mijn voorstel om iets aan deze trend te doen is om de schoolgaande mannelijke jongeren beter te voorzien van extrinsieke motivatie en een ommekeer teweeg te brengen in deze negatieve spiraal. Wanneer jongens voldoende motivatie zouden krijgen zal dit probleem vanzelf wegebben volgens mij.

Het is goed dat problematieken als deze onder de radar komen en aangepakt kunnen worden. Onze maatschappij heeft enkel baat bij extra gemotiveerde hoogopgeleiden. Hopelijk volgt er dan ook snel een nieuw artikel waarin een concreet actieplan wordt voorgesteld!

Met vriendelijke groet

Maxime

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *